Paasto ja rukous: sydämen kääntymys

OSKARI JUURIKKALA

Paastonaika alkoi viime viikon tuhkakeskiviikolla. Paavi Franciscus pyysi kaikkia, uskovia ja ei-uskovia, vastaamaan sodan ja väkivallan ”paholaismaiseen järjettömyyteen” rukouksella ja paastolla, ”Jumalan aseilla”. Itselleni läheisen Opus Dein prelatuurin johtaja Fernando Ocariz tuki paavin toivetta omalla viestillään, jossa hän kannusti meitä olemaan kaikissa toimissamme rauhantekijöitä (vrt. Matt. 5:9). Hän kirjoittaa:

Euroopassa alkaneen uuden sodan edessä liittykäämme täydestä sydämestämme paavin kehotukseen vastata väkivaltaan rukouksella ja paastolla. 2. maaliskuuta rauhan puolesta vietettävän paastopäivän lisäksi rukoilkaamme Jumalalta rauhan lahjaa monta kertaa päivässä lapsenomaisella luottamuksella. Rukous ja paastoaminen tuovat meidät lähemmäs ihmisiä, jotka kärsivät vaikeuksista ja ahdingosta ja joiden tulevaisuus on epävarma.

Fernando Ocariz

Paastonaika on erityistä kääntymyksen aikaa. Ja ainakin itse koin jonkinlaisen kääntymyksen heti tuhkakeskiviikon aamuna. Se liittyi ruisleipään, jota söin paastopäivän aamiaisella ilman lisukkeita. Kerron kokemuksestani tarkemmin uusimmassa Hetki Jeesukselle -mietiskelyssä, joka löytyy tästä (tai suoraan Spotify tai Apple).

Tuo jakso sattui olemaan englanniksi (ja kokemus on jakson loppupuolella). Suomenkielisiä paastonajan juttuja on tulossa pian. Viime vuosilta voit kuunnella esimerkiksi jakson ”Kääntymys, jota Jumala tahtoo” (26.2.21), ”Mitä on todellinen paasto?” (19.2.21) tai ”Some-paasto!” (6.3.20).

Siunattua paastonaikaa!

P.S. Ilmoitamme, että maaliskuusta alkaen Katolista hapatusta siirtyy kirjoittajien monien muiden velvollisuuksien takia hieman aiempaa väljempään julkaisutahtiin. Tästä lähtien tarjoamme uutta sisältöä kaksi kertaa kuussa eli kuukauden 1. ja 3. maanantaina.

Kuva 1: congerdesign from Pixabay.

Kuva 2: Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0

2 comments

  1. Kiitos Oskari johdatuksesta rukoukseen, paastoon ja itsetutkisteluun.
    Viime sunnuntaina 13.3. tuli kuluneeksi 82 vuotta talvisodan rauhansopimuksesta
    https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/11/29/talvisota
    Evakon laulu
    https://www.youtube.com/watch?v=DbT14iLcQhc
    Ennen olin pakolainen
    https://areena.yle.fi/audio/1-4209091
    Entäpä jos Eurooppa olisi ottanut vastaan avosylin jo Syyrian pakolaiset 2015? – Ehkäpä Kaikkivaltias olisi säästänyt meidät pandemiahysteriasta, johon on rahaa sijoitettu biljoonia ja biljoonia euroja – summia joilla ennen pandemiaa olisi hoidettu kuntoon kaikki maailman hädänalaisten ongelmat, sillä ”Autuaampi on antaa kuin ottaa.” (Ap.t. 20:35)
    Tuomas Kempiläisen mukaan (1400-l.): ”Rakkaus on suuri asia, todella suuri lahja. Se tekee keveäksi kaiken raskaan ja kestää rauhallisesti kaiken rauhattoman. Se kantaa näet taakan taakatta ja tekee kaiken karvaan makeaksi ja maukkaaksi… Rakkaus ei useinkaan tunne mittaa, vaan hehkuu yli kaiken mitan. Rakkaus ei tunne taakkaa eikä laske vaivojaan, se pyrkii enempään kuin kykenee, eikä se esitä verukkeeksi mahdottomuutta, vaan pitää kaikkea itselleen mahdollisena… Sen vuoksi se voi kaiken, suorittaa ja saa aikaan paljon, missä rakkaudeton väsyy ja vaipuu…”
    Viime viikolla radion hartausohjelmat täyttivät 90 vuotta – kuuntelijoiden toiveuusintoina kuultiin vuosikymmenien takaa:
    Rovasti Seppo Lohi
    https://areena.yle.fi/audio/1-61141555
    Arkkipiispa Ilmari Salomies
    https://areena.yle.fi/audio/1-61141433
    Rovasti Kai Vahtola
    https://areena.yle.fi/audio/1-61141170
    Kirjailija Anna-Maija Raittila
    https://areena.yle.fi/audio/1-61141064

    Tykkää

  2. Ukrainan sotaan on otettu kantaa myös radion hartausohjelmissa:

    Luterilaisessa jumalanpalveluksessa Kauniaisten kirkossa tänään
    https://areena.yle.fi/audio/1-61325597

    ja ortodoksisessa iltahartaudessa tiistaina
    https://areena.yle.fi/audio/1-61326408

    Kansainvälinen ortodoksiteologinen julistus venäläistä maailmanvaltaa ja ”rauhaa” vastaan

    https://publicorthodoxy.org/2022/03/13/a-declaration-on-the-russian-world-russkii-mir-teaching/?fbclid=IwAR1m8MRZ7XX_JCFDLxnPID1_HLlKbF2_hmQ1JmFK3lcTQcqbbLw5jPr0T78

    Oikeusministerion kyselytytkimus vähemmistöryhmien (myös uskonnollisten) kokemasta vihapuheesta on vastattavissa https://fi.research.net/r/fivipu2022

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s