Kutsu pyhyyteen: pieni opas

OSKARI JUURIKKALA

Mikä on kristinuskon ydin? Mikä on tärkeintä? Usein mietin näitä kysymyksiä jutellessani erilaisten ihmisten kanssa. Tykkään pitkistä ja syvällisistä pohdinnoista, mutta ymmärrän ettei useimmilla ihmisillä ole niihin aikaa ja mahdollisuutta. Tarvitaan myös selkeitä suuntaviivoja, jotka auttavat ohjaamaan arjen valinnoissa. Kristillistä elämää ei voi ulkoistaa, eikä maallistunut yhteiskunta tarjoa opastusta.

Kokosin hiljattain muutamia ajatuksia parin sivun tiivistelmään siitä, mikä on kristillisessä elämässä tärkeintä. Se on ohessa. Kommentoi mieluusti, jos siitä on sinulle apua. Jaa sitä muillekin, jos uskot sen opastavan heitä.

***

Kristillisen elämän pointti on rakastaa Jumalaa koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Se on rakastaa lähimmäistä niin kuin itseäsi. Se on kohdata Jeesus, joka sanoo sinulle: Seuraa minua. Se on sitä, että jakaa ilot ja surut, toiveet ja huolet hänen kanssaan.

Jeesus antoi elämänsä sinun puolestasi. Hän kutsuu sinua antamaan elämäsi hänen käsiinsä.

Se ei ole helppoa eikä vaikeaa. Se on mahdollista kaikille, Jumalan avulla. Omin voimin, ilman häntä, Jeesuksen seuraaminen on mahdotonta.

Mitä tämä kutsu käytännössä tarkoittaa?

On monta tapaa samastua Kristukseen ja monta tapaa seurata häntä. Anna Pyhän Hengen johdattaa sinua, pyydä rohkeasti hänen apuaan. Tutustu erilaisiin kirkollisiin yhteisöihin. Opi muilta ja hae heiltä tukea.

Tässä on muutamia mahdollisia tapoja vahvistaa suhdettasi Jumalaan sekä kasvaa hänen tuntemisessaan ja rakkaudessaan:

 • Opettele rukoilemaan. Omista sille hetki joka päivä.
 • Osallistu usein pyhään messuun. Messu on kristillisen elämän huippu ja lähde. Jeesus on Elämän Leipä, joka tulee taivaasta antaakseen meille ikuisen elämän. Messussa Jeesus ruokkii meitä omalla Ruumiillaan. Ehtoollisessa hän liittää meidät yhä vahvemmin itseensä ja meistä tulee hänen ruumiinsa jäseniä. Samalla hän lähettää meidät palvelemaan muita.
 • Käy säännöllisesti ripillä. Älä anna syntien jäädä sieluusi pitkäksi aikaa. Jos tiedät tehneesi jotain vakavaa syntiä, palauta mieleesi Jumalan rakkaus itseäsi kohtaan ja koeta mennä pian ripittäytymään. Ripissä Jumala pyyhkii syntimme pois, tuo iloa ja rauhaa sieluumme ja vahvistaa meitä jatkamaan eteenpäin.
 • Lue päivittäin Raamattua, erityisesti evankeliumeja. Muutama minuutti riittää. Näin tutustut Jeesuksen elämään ja opetukseen. Anna niiden ohjata valintojasi, arvojasi ja asenteitasi.
 • Todista rohkeasti uskostasi ilolla ja rakkaudella.
 • Uskalla rakastaa lähimmäistäsi täysillä Jeesuksen takia. Yritä auttaa heitä jokapäiväisissä asioissa. Auta kavereita, perheenjäseniä ja ventovieraitakin lähestymään Jumalaa ja kohtaamaan Kristus omassa elämässään. Voit auttaa heitä erityisesti rukouksella ja lähimmäisenrakkaudella.

Entä jos en tiedä, osaanko rukoilla?

Albrecht Dürer: Rukoilevat kädet, n. 1508

Rukoilu ei ole vaikeaa. Hiljenny, rauhoitu ja kohota ajatuksesi ja sydämesi kohti Jumalaa. Voit rukoilla missä vain. Kiitä hyvistä asioista elämässäsi, pyydä anteeksi virheitäsi, pyydä häntä auttamaan sinua enemmän. Kerro yksinkertaisesti kaikki, mitä sinulla on sydämessäsi.

Päivän aikana voit rukoilla lyhyesti monin tavoin. Esimerkiksi päivän tarjoaminen aamulla, ruokarukous, ruusukko ja iltarukoukset ovat perinteisiä keinoja ylläpitää Jumalan läsnäoloa päivän aikana. Valitse sellaisia tapoja, jotka auttavat sinua, ja pidä niistä kiinni. Niiden avulla rakkautesi Jumalaan kasvaa päivä päivältä.

Rukoilemisen virikkeenä voit käyttää Raamatun tekstejä tai muita hengellisiä kirjoja. Voit myös kulkea luonnossa ja katsella Jumalan luomistyön kauneutta. Voit kuunnella hiljaa tai puhua omin sanoin. Älä aseta rimaa liian korkealle, äläkä huolestu vaikka joskus ei tuntuisi miltään. Rukous on todellista silloin, kun se on juuri sinun yhteyttäsi Jumalaan.

Mitä pyhyys on? Onko se mahdollista?

Tämä on Jumalan tahto, teidän pyhityksenne (1. Tess. 4:3). Pyhyys on Jumalan rakkauden täyteyttä.

Pyhyyden tavoitteleminen ei ole synnittömyyttä, vaan kasvua ja liikettä. Se vaatii ponnistusta syntiä vastaan, mutta tärkeintä on halu seurata Jeesusta ja samastua hänen elämäänsä ja opetukseensa. Pyhyys on avautumista Jumalan armolle. Se on luottamusta hänen voimaansa. Se on kärsivällistä ponnistelua, jotta jokapäiväinen elämämme olisi Jumalan tahdon mukaista ja hänen rakkautensa läpäisemää.

Lähde rohkeasti liikkeelle – hän tulee sinua vastaan ja kulkee vierelläsi!

4 comments

 1. ”Kristillisen elämän pointti on rakastaa Jumalaa koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi.”
  Itselleni aloittelevana kristitynä suurin oivallus on ollut, että tabernaakkelin luokse voi mennä milloin vain, polvistua ja hiljentyä. Siellä vasta tajuan mistä on peräisin kaikki tämä torin hälinä Jeesuksesta. Kumpi oli ensin, muna vai kana? Helpompi on löytää vastaus kysymykseen kumpi oli ensin, kristityn rakkaus Jumalaa kohtaan vai Kristuksen rakkaus kristittyä kohtaan. Jälkimmäinen, joka mahdollistaa pyrkimyksen edelliseen ja jonka voit tuntea valtaavan sisimpäsi Pyhän Eukaristian lähellä, kuin tutkien jokaista sielusi sopukkaa ja pelkällä läsnäolon pyhyydellään ja puhtaalla rakastavalla olemuksellaan uudistavan sydäntä, sielua ja mieltäsi. Kuulostaa ehkä yltiöromanttiselta runoilulta, mutta ylitsevuotavaa yliluonnollista rakkautta on aika mahdoton kuvailla proosallisen tarkkalinjaisesti.

  Liked by 1 henkilö

 2. Kristinuskoon ja pyhyyden tavoitteluun kuuluu myös elämänilo ja sivistynyt huumori.
  Tässä tapauksessa ”Lähde rohkeasti liikkeelle – hän tulee sinua vastaan ja kulkee vierelläsi!” -lopetuksen jälkeinen mainos mahdollisten nivelrikkojen hoitoon toi hymyn huulille.

  Liked by 1 henkilö

Kommentointi on suljettu.