Katolinen vartti Radio Deillä!

JUHO SANKAMO

Kesälomat on lusittu ja arkinen aherrus alkaa! Oma kesäni meni lapsia paimentaessa, mustikoita keräillessä, suppilautaillessa ja vähän pianoa soitellen. Mutta nyt vähän hapatushenkisiä uutisia!

Radio Deillä alkaa sunnuntaina 9.8. klo 17:30 juontamani Katolinen vartti -niminen ohjelma. Siinä haastattelen suomalaisia katolisen kirkon jäseniä. Näitä keskusteluja voi kuunnella joka sunnuntai aina vuoden 2020 loppuun asti Radio Dein taajuuksilla.

Tämä on oikeastaan varsin historiallista. Radio Deillä ei ole koskaan ollut näin pitkäjaksoista katolista ohjelmaa (eikä tietysti millään muullakaan suomalaisella radiokanavalla). Nyt saadaan katolilaisten ääniä kuuluviin myös Suomen kristillisessä radiossa. Vartin mittaisissa keskusteluissa tulemme kuulemaan niin pappeja kuin maallikkojakin.

Ensimmäisessä jaksossa sunnuntaina 9.8. keskustelen isä Tuomas Nyyssölän kanssa siitä, mitä tarkoittaa tuo termi katolinen. Tämän jälkeen, 16.8., Miikka Nummenpää, suurperheen isä ja lääkäri, tulee keskustelemaan kanssani perheen merkityksestä. Sunnuntaina 23.8. keskustelen kirjailija Lemmikki Louhimiehen kanssa ruusukosta. Elokuun viimeisenä sunnuntaina saapuu jälleen isä Tuomas Nyyssölä studioon keskustelemaan pyhimmästä sakramentistamme, eukaristiasta. Syksyn ja talven aikana tulemme keskustelemaan muun muassa ripistä, pyhimyksistä, neitsyt Mariasta, sakramenteista, katolisesta taiteesta ja paavista. Vieraiden joukossa on varmasti myös tämän blogin muita kirjoittajia. 

Katolinen yllätys ja syntymisen tila

Juutalainen filosofiteologi Abraham Heschel kirjoitti, että ihminen on loppuun asti yllätys. Hän on persoona, joka on jatkuvassa syntymisen tilassa. Status nascendi. Tämän vuoksi ihmisen elämäkertaa ei voida kirjoittaa ennakolta. Ihminen ei ole kone, joka voidaan ohjelmoida. Ihminen on, niin kuin Psalmissa 139 sanotaan, ihme, suuri ihme.

Katolisessa vartissa kuulemme kristittyjä, jotka ovat elämässään kokeneet suuria yllätyksiä. En olisi osannut arvata 15 vuotta sitten, että tulen liittymään katolisen kirkon täyteen yhteyteen. Tässä sitä kuitenkin ollaan. Itselleni katoliseen uskoon ja kirkkoon tutustuminen on ollut ja on jatkuva seikkailu. Kuten kirkkoherramme Turussa sanoo: Kirkon voi oikeastaan nähdä oikein vain sisäpuolelta käsin. Kirkon ikkunoiden lasimaalausten kuviot näyttäytyvät oikeassa valossa ja ymmärrettävinä, kun niitä katsotaan sisältä päin.

On oikeastaan hyvin mielenkiintoista nähdä, minkälainen tulevaisuus katolisella kirkolla tulee olemaan Suomessa. Meitä on lukumääräisesti vähän. Olemme, kirjaimellisesti, erittäin kirjava seurakunta. Syntyminen jatkuu taivaaseen asti. Marttyyrien kuolinpäivää kutsutaan usein heidän taivaalliseksi syntymäpäiväkseen.

Johannes kirjoittaa näin: ”Rakkaat ystävät, jo nyt me olemme Jumalan lapsia, mutta vielä ei ole käynyt ilmi, mitä meistä tulee. Sen me tiedämme, että kun se käy ilmi, meistä tulee hänen kaltaisiaan, sillä me saamme nähdä hänet sellaisena kuin hän on.” (1. Joh. 3:2.) Syntymä- ja kasvuprosessi on vielä pahasti kesken. Ei se mitään haittaa. Hengellisessä kodissa on hyvä kasvaa. Minulla on niin valtavasti nähtävää ja kuultavaa – koko kirkon ihmeellinen ja rikas aarreaitta.

Tavoitteenani on, että voisimme edes vähän valaista tätä ihmeellistä aarretta Katolisessa vartissa. Elämä on yllätys, joka aukeaa vain elämällä.

4 comments

 1. Hienoa – toivon mukaan lähetysaika tulevina vuosina vielä piteneekin; esim. uutisilla, rukous / hartaushetkillä ja musiikilla… Katolisen kirkon vaikutusaika keskiajalla kesti Suomessa ainakin puoli vuosituhatta ja sillä oli suuri merkitys; hengellisesti, henkisesti ja maallisesti suomalaiselle kansalle ja yhteiskunnalle. Tämä on moneen otteeseen ääriluterilaisessa paatoksessa unohtunut. Ja nyt kun luterilainen kirkkomme on taas mielin kielin suhteessa maallisiin aatteisiin ja valtaan, tarvitaan kirkkoa, joka seisoo rohkeasti omalla perustuksellaan.

  Menossa on parhaillaan myös kesäseuraradion lähetyskauden päättävä toivekonsertti:

  https://www.kesaseuraradio.fi/nettiradio/

  Liked by 1 henkilö

 2. Tervetuloa kanavallemme. Tämä on ollut minun ja kanavan toive jo jonkin aikaa. Onkin ollut hienoa saada esim Emil Anton blogistiksi, myöhemmin Gabriel Salmela, jälki-istunnon vieraaksi Marko Tervaportti. Erään kanssa puhuimme siitä, miten monella suomalaisella herätyskristityllä on monia vahvoja ennakkoluuloja katolisista ja heidän edustamassa uskostaan. Siksi on ollut työnalla rikkoa nämä ”katoliset myytit” ja kuulla ne selitettynä asianomaisten kautta.

  Nytkin eräs kommentoi jo, että ”’mitä onkaan katolinen usko’? No ei ainakaan Jeesuksen uskoa Raamatusta. Jeesuksen usko olijaon -Jumalan Pojan uskoa, aivan uniikkia, eikä ihan jokapojan sellaista. Autuas se, jolle tuo Lahjoitetaan!Silmää iskevät kasvot”.

  ..Voinette kommentoida ohjelmassa mm tätä väitettä ja sitä, onko paavi todella erehtymätön jne😉

  Tykkää

 3. Yksi teema voisi olla lyhyet henkilökuvat katolisista vaikuttajista keskiajan Suomessa. – Toimittaja Risto Nordell ja tutkija Jenni Kuuliala ovat esitelleet radio ylenykkösessä ohjelmasarjassa ”Risto ja Jenni pyhimysten jäljillä” Suomen keskiaikaisia kirkkorakennuksia.

  Huomenna sunnuntaina 16.8. tulee luterilainen radiojumalanpalvelus klo 10 Ulvilan kirkosta ja klo 11 katolinen jumalanpalvelus Pyhän Marian kirkosta https://areena.yle.fi/audio/1-50547566

  PS. Radiosarjassa ”Moniääninen Eurooppa” oli tänään ohjelma, joka kannattaa kuunnella; ”Juutalaisviha elää Puolassa” https://areena.yle.fi/audio/1-50592598

  Kommunistihallinto jatkoi juutalaisten pogromeja, joilla oli juuret jo keskiajalla ja jotka Saksan miehityshallinto vei totaaliselle tasolle. (Myös Martti Luther oli tehnyt oman osuutensa antisemitismin lietsonnassa.) – Ohjelmassa vaietaan eurooppalaisen liberaalin vasemmiston antisemitismista, jonka sitten myös oikeistopopulistiset liikkeet ovat taas imaisseet repertuaariinsa.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s