Ein sanomisen armolahja – vapaaksi turhan sälän Egyptistä

Vietämme yhä pääsiäistä, ylösnousemuksen juhlaa, ja valmistaudumme samalla helluntaihin, Pyhän Hengen vuodattamiseen. Niinpä nyt voikin olla sopiva hetki vapautua vanhoista, pinttyneistä tottumuksista, jotta Kristuksen ylösnousemuksen voima ja Pyhän Hengen tuli voisivat realisoitua arkielämässä.

Molemmat juhlat julistavat meille sitä, että Jumala rakastaa meitä äärettömästi, enemmän kuin voimme koskaan kognitiivisilla kyvyillämme tavoittaa. Mutta miten voisimme avata elämämme niin, että tämä rakkaus voisi läpäistä elämämme ja virrata muille sen kautta? Yksi keino – ja olen viime aikoina vakuuttunut yhä enemmän sen tarpeellisuudesta – voisi olla opetella sanomaan päättäväinen ei kaikelle turhalle, ei niin mielekkäälle ja tarkoituksenmukaiselle puuhastelulle. Olisiko meidän monien kristittyjen tarpeellista uskaltaa sanoa rohkeammin ”ei” pelkäämättä sitä, etteivät kanssaihmiset välttämättä enää pidä meitä niin kiltteinä ja mukavina sen tehtyämme?

”Miten niin”, ajattelet ehkä. ”Eikö kristityn tehtävä ole nimenomaan sanoa kyllä Jumalalle ja lähimmäisilleen ja tehdä paljon erilaista hyvää.” Se on totta, olen siitä samaa mieltä. ”Anna jokaiselle, joka sinulta pyytää, äläkä vaadi takaisin siltä, joka sinulta jotakin vie”, opettaa Jeesus evankeliumissa (Luuk. 6:30).

David Roberts: Israelilaisten lähtö. Wikimedia Commons.

Toisaalta kehotus on niin radikaali, että lienee selvää, ettei sitä pidä ymmärtää ensisijaisesti moraalisena imperatiivina. Jos se ymmärretään niin, arkielämä muuttuu nopeasti mahdottomaksi. Luulen, että sen on tarkoitus ilmaista enemmänkin elämänasennetta ja olemisen logiikkaa, jonka Pyhä Henki, Jumalan elämä meissä, saa vähitellen aikaan. Ja jotta se voi tapahtua – eli jotta voi antaa Jumalalle ja lähimmäisille suuren kyllä-vastauksen – täytyy oppia sanomaan ei. Paradoksi, mutta ehkä silti totta: jotta voi sanoa suuren kyllän, täytyy oppia sanomaan monta pientä eitä.

Ainakin itselleni käy helposti niin, että pienten, liian helposti annettujen kyllä-vastausten myötä kalenteri täyttyy ääriään myöten kaikenlaisesta sinänsä hyvästä ja kivasta ”sälästä”, johon en kuitenkaan koe kovin vahvaa kutsua ja jota en siksi tee kovin suurella intohimolla. Niinpä asiat tulee ehkä hoidettua, mutta niiden jättämä rakkauden jälki jää melko ohueksi. Samalla asioita, joihin tuntee aitoa kutsua ja sisäistä paloa, ei saa hoidettua ja niihin tarttumista lykkää eteenpäin kuukaudesta ja jopa vuodesta toiseen.

Onko meidät luotu tällaista varten – suorittamaan vähän ”sitä sun tätä” puolivastahakoisella asenteella? Epäilen. Toki rakkaus vaatii vastaamaan lähimmäisten hätään ja aitoihin tarpeisiin. Mutta tällöin kyse onkin nimenomaan lähimmäisten hädästä ja tarpeista, ei meidän tarpeestamme olla kiltti ja mukava heidän silmissään.

”Minä valitsin teidät ja asetin teidät, että te menisitte ja kantaisitte hedelmää ja että teidän hedelmänne pysyisi (Joh. 15:16). Olemme Jumalalle kaikki erityisiä ja hän haluaa jokaisen meidän kanssamme suurenmoisen tarinan, kuten Israelin kansan kanssa. Uskon sen tarkoittavan muun muassa sitä, että teemme niitä hyviä ja kauniita asioita, joihin tunnemme aitoa kutsua sisäisessä vapaudessa ja täynnä yliluonnollista paloa! Ja jotta se voi tapahtua, on ehkä tarpeen olla rohkea ja lähteä inhimillisen kiltteyden ja sosiaalisiin odotuksiin vastaamisen Egyptistä kohti aidon, jumalallisen rakkauden Luvattua Maata.

2 comments

  1. ”Äläkä saata meitä kiusaukseen”!

    Kiusaus, saatanan houkutus ei vaikuta Jeesuksen läheisyydessä. Siinä pysyminen on Jumalan vaikuttama halu uskovassa. Mikään Raamatun, Jumalan ohjaus ei vaikuta tai edes kuulu jumalattomille. Siksi Jeesuksen seuraaja rukoilee etukäteen, ettei hänen vapaa tahtonsa alkaisi antaa tartuntapintaa sielunvihollisen houkutuksille. Jeesusta voi seurata vain vapaaehtoisesti, mutta se ei ”onnistu” oman tahtomisen voimalla. Siksi on tultava uskoon ja oltava uskossa joka päivä, mikä on se risti, minkä kantamisessa Jeesus on toinen osapuoli ja siksi se on sopiva, jopa kevyt.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s