Mitä tehdä reformaation merkkivuonna?

EMIL ANTON

Jaakko Kaartinen (toim.) Armon alue – Ja muita tapoja toteuttaa reformaation merkkivuotta (Kirjapaja 2017)

Reformaation merkkivuoden kunniaksi on ilmestynyt ja ilmestyy paljon mielenkiintoisia kirjoja. Toiset ovat tietopainotteisia, toiset taas käytännöllisempiä. Omassa kirjassani Katolisempi kuin luulit – joka on juuri lähdössä painoon – olen yrittänyt yhdistää teorian ja toiminnan sisällyttämällä lukujen loppuun mm. menovinkkejä. Toinen ideoita pursuava opus on Armon alue – Ja muita tapoja toteuttaa reformaation merkkivuotta.

Kirjapajan julkaisemassa ja Jaakko Kaartisen toimittamassa kirjassa on vain 83 sivua verrattaen suurella fontilla ja rivivälillä. Sen lukee nopeasti, mutta pointti ei olekaan vain lukemisessa, vaan tekemisessä.

Reformaation merkkivuoden teemaksi on valittu Armoa2017. Mikä sitten on ”armon alue”? Siinäpä mietittävää kerrakseen. Ideana on tehdä kylttejä, joissa lukee ”armon alue” ja pohtia, minne niitä voisi kiinnittää. Mitä tapahtuisi, jos kyltin laittaisi kirkkoon, kouluun, kodin seinälle, sosiaalitoimiston tai moskeijan oveen?

Armoteemalla voi myös somettaa: käytä vuonna 2017 aihetunnistetta (hashtag) #armo. Tai miten olisi uudet teesit? Pistä pystyyn teesipaja, teesikioski tai teesiseinä, kuvaa teesivideo tai -valokuva ja jaa teesisi sosiaalisessa mediassa: Youtube, Facebook, Instagram, Twitter… Anna mennä: #teesit2017.

Hyvä idea on myös Uuden testamentin lukumaraton. Suomalainen tutkimusmatkailija G. A. Wallin törmäsi 1840-luvun Egyptissä muslimien tapaan kokoontua lukemaan koko Koraani yhdellä kertaa läpi vuorolukuna. Miksei tehtäisi vastaavaa kristittyjen kesken Uuden testamentin kanssa, joka on noin samanpituinen kuin Koraani? Arvioitu kesto on noin vuorokausi, ja mukaan voisi pyytää paikkakunnan kaikki kirkot tai seurakunnat.

Ekumenia kannattaa pitää muutenkin mielessä reformaation merkkivuoden tekemisissä. Kirjassa muistutetaan, että Lutherin ”tarkoitus ei ollut hajottaa kirkkoa, vaan korjata se”, ja nykyekumenia on osa samaa prosessia. Miten olisi paikallinen ekumeeninen retkipäivä, jossa eri kirkot pitäisivät ovensa auki ja vastaanottaisivat toisten kirkkojen jäseniä? Tähän voisi myös yhdistää ekumeenisen kirkkovaelluksen.

Pyhiinvaelluksia voi tehdä kauemmaskin. Luonnollinen kohde on tietysti Wittenberg, reformaation syntykaupunki. Saksan-matkaan voi yhdistää myös Erfurtin augustinolaisluostarin, jossa Luther oli munkkina, sekä Lutherin synnyin- ja kuolinkaupungin Eislebenin. Harkitse myös luterilaisten tunnustuskirjojen kannalta tärkeitä Augsburgia ja Schmalkaldenia.

Jos rahat tai rahkeet eivät riitä ulkomaille, voi tehdä retken Suomen reformaation pääkaupunkiin Turkuun. Turussa tapahtuu reformaation merkkivuonna vaikka mitä. Voit mm. kuunnella luentoja, katsella näyttelyitä, syödä Agricolan aikaista ruokaa ja nauttia reformaation innoittamasta musiikista. Maantieteellisen matkan lisäksi voit tehdä reformaatioon kronologisen retken katoliselta keskiajalta: suunnittele kivikirkkoreittisi tiekirkot.fi -palvelun avulla.

Musiikki oli Lutherille sydämenasia. Kerää kokoon päivän kuoro tai orkesteri, joka harjoittelee vain päivän ja esiintyy seuraavana, tai järjestä reformaatiovirsimaraton: viisi tuntia virsiä. Tai miten olisi virsilaulu-flash mob tai Martin päivän polkat? Voit myös järjestää kotonasi uskonpuhdistusseurat, joissa lauletaan virsiä ja pidetään maallikkovetoisia puheenvuoroja reformaation perinteestä.

Tässä pieni valikoima mielestäni parhaita ideoita Kaartisen kokoamasta kirjasesta. Kerro kommenttiboksissa, jos keksit lisää hauskaa ja hyödyllistä tekemistä vuodelle 2017. Mitä mielenkiintoista sinä aiot tehdä reformaation merkkivuotena? Tai mitä olet kenties jo tehnyt?

logo
Armoa2017! Reformaation merkkivuoden logo

 

 

2 comments

  1. ”Pyhiinvaelluksia voi tehdä kauemmaskin. Luonnollinen kohde on tietysti Wittenberg, reformaation syntykaupunki”

    Minä en kyllä näe mitään syytä miksi Wittenberg olisi pyhiinvaelluskohde yhdellekään katolilaiselle…

    Tykkää

    • Kuten katolis-luterilainen asiakirja Vastakkainasettelusta yhteyteen toteaa, katolilaiset viettävät reformaation merkkivuotta yhdessä luterilaisten kanssa, ja heidän tulee iloita niistä hyvistä aarteista, joita reformaatio löysi ja toi kirkolle, silloin tai myöhemmin. Kaikki paikat soveltuvat rukoukseen, koko maailma on Jumalan maailma, myös Wittenberg, mutta siellä erityisesti voisi perehtyä Lutherin perintöön ja rukoilla kirkon ykseyden palautumisen puolesta…

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.