Top 5: rukous ja hartaus

OSKARI JUURIKKALA

Kesällä käy helposti niin, että loman ja rentoutumisen lomassa myös rukous ja hartauselämä lopahtavat. Asian tulisi olla toisin päin. Kesällä on enemmän rauhaa, jolloin on helpompi omistaa aikaa Jumalalle. Myös luonnon kukinto ja kauneus kutsuvat ylistämään kaiken Luojaa.

Erilaisia rukouksia löytyy esimerkiksi Katolisen kirkon sivuilta. Tässä muutamia vinkkejä helposta haastavampaan.

Albrecht Dürerin (1471-1528) Rukoilevat kädet

1. Kiittäminen. Kiitollisuus avaa sydämen Jumalan lahjoille. Se kutsuu Pyhää Henkeä luokseen. Kiitollisuus on asenne, mutta se on myös tekoja. Monia meistä on kotona kasvatettu kiitollisuuteen pienin muistutuksin esimerkiksi aterian päätyttyä: ”Miten sanotaan?” – ”Kiitos.” Samalla tavoin voimme yrittää usein muistaa kiittää Jumalaa mitä monenlaisimmista asioista. Nukkumaanmenon hetki on erityisen sopiva ajankohta. Toisaalta kiitollisuutta on hyvä harjoittaa päivän muinakin hetkinä, koska joka hetkellä on oma korostuksensa. Heti aamulla herätessäni voin väsymyksestäni huolimatta sanoa esimerkiksi: kiitos että olen elossa; kiitos valosta, kiitos lintujen laulusta; kiitos siitä että olen Sinun.

2. Angelus eli Herran enkeli. Perinteinen keskipäivän rukous. Angelus muistuttaa meitä lihaksi tulleen Jumalan ihmeestä. Se kehottaa meitä kiitollisuuteen ja kannustaa meitä vastaamaan anteliaasti Jumalan kutsuun. (Eetu Manninen on kirjoittanut Angelus-rukouksesta syvällisen kommentaarin Neitsyt Marian näkökulmasta: osa 1 ja osa 2.) Vinkki: jos rukousta on vaikea muistaa keskipäivällä, ohjelmoi muistutus kännykkään tai rukoile se vapaasti muuhun aikaan.

3. Isä meidän eli Herran rukous. Monien pyhimysten mukaan täydellinen rukous. Olemme oppineet sen suoraan Jumalan huulilta. Isä meidän -rukous sisältää kaikki pyynnöt, ja se sisältää ne oikeassa järjestyksessä. Sitä voi rukoilla usein, tai mietiskellen rauhassa kutakin eri pyyntöä. Isä meidän on kristityn erityinen rukous: meitä sanotaan Jumalan lapsiksi, ja niitä me olemmekin Kristuksessa, ikuisessa Jumalan Pojassa. (Rukous on tässä keskimmäisenä, sillä sen tulisi olla kaiken rukouksen keskipiste. Vuorisaarnassa Isä meidän -rukous on juuri vuorisaarnan keskikohdassa, Matteuksen 6 luvun keskiosassa.)

Herran rukouksesta on runsaasti hienoja kommentteja, kuten Katolisen kirkon katekismus, osa 4.2 (pdf). Englanniksi on tarjolla myös erinomaisia videoita, katso esimerkiksi Scott Hahn ja Robert Barron.

4. Mietiskely eli vapaa sisäinen rukous. Todellisen, elävän, henkilökohtaisen Jumala-suhteen avain ja salaisuus. Siitä voisi puhua tunteja sekä yleisesti että kahden kesken. Mutta alkuun ei tarvita teoriaa, tarvitaan vain uskallusta. Sisäinen rukous on sielun ja sydämen avaamista Jumalalle. Se on henkilökohtaisten asioiden jakamista Jumalan kanssa. Se on Pyhän Hengen johdatusta ja kuuntelemista. Se on Jumalan Sanan mietiskelyä. Sen keskiössä tulisi olla Jeesus Kristus, jonka tunnemme erityisesti pyhien evankeliumien kautta. Erilaiset kristilliset mietiskelykirjat kuten pyhän Josemaría Escriván Tie-kirja ovat myös suuresti avuksi (osta suomeksi; netissä mm. englanniksi).

Isä Jacques Philippe tarjoaa hyvä vinkkejä alkuun pääsemiseksiKatolisen kirkon katekismus käsittelee aihetta 4. osassa (erityisesti nn. 2705-2758).

Rukouselämän ruokkimiseksi on erittäin suositeltavaa harjoittaa säännöllistä hengellistä lukemista. Eräs perinteinen tapa on lukea noin 10 minuuttia joka päivä, ja lisäksi 5 minuuttia Uutta testamenttia. Hyvää kirjallisuutta on runsaasti. Suomeksi katolista hengellistä kirjallisuutta myy netissä Katolinen kirjakauppa. Laajempi lista hengellisistä klassikoista löytyy esimerkiksi tästä linkistä (englanniksi, pdf).

5. Pyhä messu. Kristillisen elämän perusta ja huippu. Siinä missä Isä meidän on Jeesuksen meille opettama rukous, pyhä messu on erityisellä tavalla Kristuksen omaa rukousta kirkkonsa päänä. Messu pitää sisällään kaikki kristillisen rukouksen ulottuvuudet. Meidän tulisi osallistua messuun rukouksen hengessä, yhtyen aktiivisesti kirkon rukoukseen. Messuun osallistuminen ei aina tunnu helpolta. Se vie aikaa, ja se vaatii ponnistusta. On myös opittava ymmärtämään paremmin, mitä messun eri vaiheissa tapahtuu. Mutta se on moninkertaisti vaivan arvoista. Kirjallisuutta löytyy esimerkiksi aiemmasta linkistä. Lisäksi suosittelen Scott Hahnin inspiroivia, syvällisiä videoita ja esitelmiä (esim. 1, esim. 2, esim. 3, esim. 4).