Top 5: Ratzingeria suomeksi ja englanniksi

EMIL ANTON

Tämän viikon Top 5:ssä esittelen mielestäni parhaat Joseph Ratzingerin/paavi Benedictus XVI:n kirjat, jotka ovat saatavilla suomeksi ja englanniksi.

suomeksi:

Benedictus XVI: Viimeisiä keskusteluja (KATT 2017)
  1. Viimeisiä keskusteluja. Tämä on viimeisin suomenkielinen Ratzinger-kirja ja myös emerituspaavin viimeinen kirja. Keskustelut käsittelevät mm. Ratzingerin elämää ja ajankohtaisia kirkkoa koskevia aiheita.
  2. Syntyi Neitsyt Mariasta. Ratzingerin Jeesus-trilogian lyhin ja helposti lähestyttävin osa, sillä aihe (Kristuksen syntymä) on suhteellisen tuttu joulua rakastavalle kansalle. Myös kronologisesti loogisin paikka aloittaa.
  3. Maailman valo. Toinen haastattelukirja Peter Seewaldin kanssa. Käsittelee laajasti eri aihepiirejä paavina olemisesta ekumeniaan ja seksuaalietiikasta uskontodialogiin. Aitiopaikka maailman ja kirkon asioihin.
  4. Jeesus Nasaretilainen. Jeesus-trilogian ensimmäinen osa, joka käsittelee Jeesuksen elämää kasteesta kirkastumiseen. Loppuunmyyty, joten pitää koluta kirjastoja ja antikvariaatteja.
  5. Jeesuksen viimeiset päivät. Jeesus-trilogian toinen osa, joka käsittelee kronologisesti ja teologisestikin ajateltuna loppuhuipennusta eli pääsiäisen tapahtumia. Sama saatavuusongelma kuin edellisessä.

englanniksi (tässä fuskaan vähän, kun on ihan mahdoton valita vain viittä):

  1. Kuuluisa mestariteos on tietysti Introduction to Christianity, mutta se on tasoltaan aika vaativa. Helpompi saman aikakauden eli 60-luvun johdatus adventtisaarnojen muodossa on What It Means to Be a Christian.
  2. Paras ei-suomennetuista haastattelukirjoista on laajasti uskonsisältöjä läpi käyvä God and the World.
  3. Ratzingerin perusteellisin kirja hänen omastakin mielestään on Eschatology: Death and Eternal Life.
  4. Ratzingerin johdatus liturgian teologiaan, The Spirit of the Liturgy, on lukemisen arvoinen klassikko, mutta kannattaisi myös harkita Ratzingerin johdatusta kirkko-oppiin, Called to Communion.
  5. Lopuksi en voi olla mainitsematta väitöskirjani päälähdettä, Truth and Tolerance, jossa Ratzinger käsittelee kristinuskon suhdetta muihin uskontoihin. Kirja on Ratzingerille tyypillinen kokoelma puheita ja artikkeleita.