Kohusaarnaajan ruumis kateissa

EETU MANNINEN

JERUSALEM Julkisuudessa kohua niittänyt, viime perjantaina ristiinnaulittu profeetta Jeesus Nasaretilainen on aiheuttanut jälleen uuden skandaalin – kolme päivää kuolemansa jälkeen. Sitkeät huhut väittävät hänen hautansa olevan tyhjä, ja jotkut jopa kertovat hänen ilmestyneen heille elävänä. Mistä oikein on kysymys? Lue erikoisreportaasimme paikan päältä.

Kaikki alkoi, kun 30-vuotias nasaretilainen puuseppä alkoi saarnata Galilean maaseudulla ja kerätä ympärilleen opetuslapsia kolme vuotta sitten. Ihmiset kerääntyivät sankoin joukoin kuuntelemaan hänen opetuksiaan Jumalan valtakunnasta. Pian alettiin puhua ihmeteoista ja pahojen henkien karkottamisesta.

”Itsensä Belsebulin, pääpaholaisen, avulla hän pahoja henkiä karkotti” (Matt. 12:24), tokaisee eräs fariseus, joka tapahtumien saaman julkisuuden vuoksi tahtoo pysyä nimettömänä. ”Nasaretilaisen toiminnalla ei missään vaiheessa ollut ylipappien ja lainopettajien hyväksyntää.” Vaikka Jeesus saarnasi ihmisille parannusta, hänen oma toimintansa ei aina tapahtunut lain kirjaimen mukaan. Hänet nähtiin usein aterioimassa porttojen ja publikaanien seurassa ja rikkovan toistuvasti sapatti- ja ruokasäädöksiä. ”Viikossa on kuusi päivää työtä varten, tulkaa silloin parannettaviksi älkääkä sapattina” (Luuk. 13:15), eräs tunnollinen synagogan esimies puuskahtaa.

Nasaretilaisen näyttävä saapuminen

Niin tai näin, Jeesus saapui juhlasaatossa Jerusalemiin viikko sitten ratsastaen varastetulla aasilla. ”Olin hoitamassa rauhassa askareitani, kun kaksi miestä tuli ottamaan aasinvarsaani, jolla kukaan ei ollut vielä ratsastanut. Kun kysyin, mitä he tekevät, miehet vastasivat vain: ’Herra tarvitsee sitä’ (Luuk. 19:34)”, aasin omistaja kertoo. Myöhemmin aasi kuitenkin palautettiin vahingoittumattomana.

Asiantuntijat pitävät tapaa, jolla suosittu kohusaarnaaja saapui kaupunkiin, hyvin kyseenalaisena. ”Hänen toimintaansa on vaikea olla näkemättä muuten kuin tietoisena viittauksena kirjoitusten sanaan: ’Älä pelkää, tytär Siion, sinun kuninkaasi tulee! Hän ratsastaa nuorella aasilla’ (Jes 62:11). Aasilla Jerusalemiin ratsastaminen oli siis eräänlainen performanssi, jolla hän vihjasi olevansa Messias”, tavoittamamme lainopettaja analysoi. Nasaretilaisen kriitikkojen mukaan hänen tarkoituksenaan oli alun alkaenkin esiintyä Messiaana ja näin kerätä ympärilleen suuri kannattajajoukko. Viime aikoina vastaavanlaisia yrityksiä on nähty aiemminkin: tuoreimpana ihmisten mielissä lienee kuuluisan Jeesus Barabbaksen aloittama kapina, jonka yhteydessä tapahtui murha (Mark. 15:7; Matt. 27:16).

Heti kohusaarnaajan saavuttua Jerusalemissa alkoi kuohua. Silminnäkijöiden mukaan Jeesus meni temppeliin ruoskaa heilutellen (Joh. 2:15) ja alkoi ajaa myyjiä ja ostajia sieltä ulos. Hän kaatoi rahanvaihtajien pöydät ja kyyhkysenmyyjien jakkarat. ”Se oli kauheaa, olin pelosta jäykkänä”, kertoo yksi rahanvaihtajista. ”Väkivaltaisen käytöksensä lisäksi hän syyti myös karkeita loukkauksia. Olemme kuulemma tehneet Herran huoneesta rosvojen luolan”. Jeesuksen kerrotaan myös uhanneen hajottavansa temppelin ja rakentavansa sen uudelleen kolmessa päivässä (Mark. 14:15; Joh. 2:19).

Temppelin välikohtauksen jälkeen hän jatkoi opetustoimintaansa Jerusalemissa useiden päivien ajan. Hänen puheensa sisälsivät muun muassa vertauksia ja maailmanlopun ennustuksia. Nasaretilaisen sisäpiiristä vuotaneiden tietojen mukaan hän myös uskoi, että hänen tulee antaa henkensä lunnaiksi kaikkien puolesta (Mark. 10:45).

Kohusaarnaajan loppu?

Lopulta fariseusten ja lainopettajien mitta tuli täyteen, ja he lähettivät miehiä vangitsemaan kiistanalaisen saarnamiehen. Jeesus tavoitettiin piileskelemästä opetuslastensa kanssa Getsemanen puutarhasta. Yksi hänen opetuslapsensa teki pidätystilanteessa vastarintaa ja leikkasi ylipapin palvelijalta korvan irti (Joh. 18:10). Lopulta opetuslapset hylkäsivät opettajansa ja pakenivat. Eräs hänen seuraajansa riistäytyi vaatteestaan ja pakeni paikalta alasti (Mark. 14:51-52).

Suuri neuvosto tuomitsi Jeesuksen kuolemaan ja lähetti hänet maaherra Pontius Pilatuksen tuomittavaksi. Kaikkien yllätykseksi liipasinherkkänä tunnettu Pilatus olikin silminnähden haluton antamaan Jeesukselle kuolemantuomiota. Huhutaan, että hänen vaimollaan oli osuutta asiaan (Matt. 27:19). Siisteydestään tunnettu maaherra ilmaisi vastahakoisuutensa pesemällä julkisesti kätensä, mutta antoi lopulta kohusaarnaajan ristiinnaulittavaksi (Matt. 27:24).

Jeesuksen teloituksen aikaan tapahtui erikoinen luonnonilmiö: hänen kuollessaan taivas pimeni ja maa järisi niin, että temppelin väliverho repesi keskeltä kahtia. Monet olivat erittäin vaikuttuneita näistä tapahtumista, ja jopa paikalla olleen sadanpäällikön kerrotaan sanoneen: ”Tämä mies oli todella Jumalan Poika!” (Mark. 15:39) Kohutun opettajan hautaaminen sujui kuitenkin ongelmitta. Uusien välikohtauksen välttämiseksi ylipapit asettivat sotilaita vartioimaan hänen hautaansa (Matt. 27:64). Hautapaikan oli luovuttanut varakas Joosef Arimatialainen, jonka kytkökset Nasaretilaisen perustamaan uskonlahkoon ovat parhaillaan tutkinnassa.

Tapahtumien saama uusi käänne on kuitenkin lyönyt kaikki ällikällä. Nyt, kolmantena päivänä saarnamiehen hautaamisesta, silminnäkijät kertovat hänen ruumiinsa mystisesti kadonneen. Tyhjän haudan löytäneet naiset kertovat enkelien sanoneen heille, että Jeesus nousi kuolleista, mutta vartiossa olleet sotilaat väittävät opetuslasten varastaneet Jeesuksen ruumiin yön pimeydessä. Aika näyttää, toteutuvatko fariseusten ja lainopettajien pelot, joiden mukaan tästä koituva ”viimeinen villitys” voi olla jopa ensimmäistä pahempi. Jäämme seuraamaan tilannetta.

One comment

Kommentointi on suljettu.