Kolmen kirjan kevät

EMIL ANTON

Palmusunnuntai sujui jännittävissä merkeissä. Näyttää siltä, että Suomi saa kansallispyhimyksemme pyhän Henrikin taivaallisessa syntymäkaupungissa Köyliössä syntyneen pääministerin. Petteri Orpo on siis kotoisin juurikin tästä katolisesta pyhiinvaelluskohteesta.

Mutta sitten asiaan. Tämä kevät on historiallinen hapatusta.net -blogin kannalta siksi, että useampiakin hapatusta.net -artikkeleita julkaistaan kirjamuodossa. Päivä Osakeyhtiö julkaisi maaliskuussa uuden kirjani Irakilaisempi kuin luulit, johon olen koonnut kristinuskon irakilaisista juonteista kertovia blogejani ja kirjoituksiani eri alustoilta, tämän blogin lisäksi myös Seurakuntalainen.fi:stä, Vatican Newsista ja Kotimaa-lehdestä. Kirja on lyhyempi, helpompi ja kevyempi kuin samaa aihepiiriä käsittelevä parin vuoden takainen kirjani Kahden virran maa.

Toinen kirja, jossa julkaistaan hapatusta.net -blogin kirjoituksia, on minun ja blogikollegani Joona Korteniemen yhteisteos Lestadiolainen ja katolinen: Näkökulmia Pohjolan kristillisyyteen (Väyläkirjat). Tämä kirja on tällä hetkellä painossa ja ilmestyy Deo volente ensi viikolla. Kirjassa on Joonan ja minun kirjoituksia lestadiolaisuudesta Joonan vanhalta Hulluinhuonelainen-blogilta ja tältä blogilta. Mukana on myös uutena materiaalina kuvitettu matkakertomukseni lestadiolais-katoliselta Lapin-matkalta, jonka toteutin helmikuussa.

Tämän kevään kolmas – tai aikajärjestyksessä toinen – kirjani on äskettäin Kirjapajalta ilmestynyt Rooma: opas pyhiinvaeltajalle. Sen tein yhdessä Olarin kappalaisen Antti Kruusin kanssa, joka on vetänyt Italiaan jo yli 50 pyhiinvaellusmatkaa. Kirjassa on myös Antti Kruusin ottamia ja muita hienoja kuvia. Rooman kristillisten kohteiden esittelyjen lisäksi kirjassa on hartausmateriaalia kuten mietiskelytekstejä ja rukouksia Raamatusta, pyhimyksiltä ja omankin aikamme opettajilta.

Suosittelen lämpimästi näiden kirjojen hankkimista. Olen Sacrum-kirjakaupassa (Fabianinkatu 8, Hki) kirjailijavierailijana kertomassa näistä kirjoista pääsiäisviikolla, tiistaina 11.4. klo 17-18 – tervetuloa myös sinne! Lisään alle vielä kirjojen esittelytekstit:

Irakilaisempi kuin luulit

Jo Raamatun luomiskertomuksessa mainitaan kaksi Irakissa virtaavaa jokea, Eufrat ja Tigris. Abraham lähtee Kaldean Urista, siis Irakista, ja juutalaisten Babylonian pakkosiirtolaisuus on sekä Vanhan että Uuden testamentin ymmärtämisen kannalta aivan keskeinen tapahtuma. Raamatun kuuluisat profeetat kuten Hesekiel, Daniel ja Joona julistivat sanomaansa nykyisen Irakin mailla, ja myöhemmin Irakista tuli arameankielisen kristinuskon ydinaluetta. Sieltä tulee myös maailman vanhin eepos, kiehtova Gilgamesh. Kirjassa tehdään nojatuolimatka Irakiin, opiskellaan arabiaa Jordaniassa, seikkaillaan Hiskian tunnelissa Jerusalemissa ja matkustetaan ajassa Marco Polon ja 1200-luvun fransiskaanien kanssa tuntemattomien idän kristittyjen maailmaan.

Rooma: opas pyhiinvaeltajalle

Rooma on ollut yksi keskeisimmistä pyhiinvaelluskohteista jo varhaisista vuosisadoista lähtien. Ikuisessa kaupungissa niin pyhiinvaeltajalle kuin matkailijalle avautuu tuhansien vuosien kiehtova historia. Käy Pietarin ja Paavalin haudoilla, näe pala Jeesuksen ristiä, kömmi katakombeihin ja kipua polvillasi pyhät portaat. Entä mistä löytyvät Michelangelon, Raffaellon, Berninin ja Caravaggion upeimmat taideteokset? Mihin suunnata, kun kohteena on jesuiittojen pääkirkko, pyhän Valentinuksen pääkallo tai pyhän Birgitan talo? Rooma – opas pyhiinvaeltajalle johdattaa syvällisesti mutta helppolukuisesti katolisen kirkon keskukseen. Samalla se tarjoaa kutsuvan kirjallisen matkan Rooman kiehtovimpien kohteiden äärelle.

Lestadiolainen ja katolinen: Näkökulmia Pohjolan kristillisyyteen

Lestadiolaisuus on Suomen suurin herätysliike ja katolisuus on suurin kristillinen kirkkokunta maailmassa. Uskonsuuntien väliltä löytyy selkeitä yhtäläisyyksiä mutta myös eroja. Uskovatko katolilaiset ja lestadiolaiset, että vain heidän joukoissaan voi pelastua? Mitä lestadiolaisuus voisi oppia katolisuudelta, entä katolisuus lestadiolaisuudelta? Lestadiolainen ja katolinen – Näkökulmia pohjolan kristillisyyteen -kirja kokoaa kahden teologin, Joona Korteniemen ja Emil Antonin, kymmenvuotisen lestadiolais-katolisen ystävyyden satoa. Lisäksi omasta tiestään vanhoillislestadiolaisuudesta katolisuuteen kertovat Minna Korjonen ja Pekka Palokangas. Kirja päättyy Emil Antonin lestadiolais-katoliseen matkaraporttiin Suomen ja Ruotsin Lapista, herätysliikkeen historiallisilta ydinseuduilta. Onko lestadiolais-katolinen hengen yhteys mahdollista?  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s