Hapatuspäivä Oulussa 29.6.2019!

EMIL ANTON

oulun-kaupunginkirjasto.jpg
Oulun kaupunginkirjasto. Kuva: visitoulu.fi

Viime vuonna Helsingissä onnistuneesti ensimmäistä kertaa järjestetty Hapatuspäivä tulee tänä vuonna Ouluun! Se järjestetään Pietarin ja Paavalin juhlapäivänä la 29.6.2019 klo 10-17 Oulun pääkirjastossa (Maakuntakokoelmahuone, 3. krs.).

Mukana ovat alustavan ohjelman mukaan kaikki hapatusta.net -blogin kirjoittajat sekä viime vuoden isäntä, dominikaaniveli Gabriel Salmela! Myöhemmin vahvistetaan vielä kaksi kommenttipuheenvuoron pitäjää, jotka ovat joka tapauksessa erittäin mielenkiintoisia yllätysnimiä.

Tämänvuotisen hapatuspäivän aiheina ovat erityisesti kirkko-oppi sekä eksklusivismin ja inklusivismin problematiikka. Kirkko-opin selvittely alkaa kristinuskon varhaisilta vuosisadoilta ja päättyy vanhoillislestadiolaisen eksklusivismin ja katolisen inklusivismin käsittelyyn.

Nasaretin pyhän perheen kirkko

Samaan aikaan naapurissa Muhoksella on vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Suviseurat, joka on Suomen suurin vuosittain järjestettävä hengellinen tapahtuma. Sinne voi suunnata esimerkiksi seuraavana päivänä sunnuntaina Oulun katolisen Nasaretin pyhän perheen seurakunnan aamumessun jälkeen, kuten ainakin osalla blogisteistamme on tarkoituksena tehdä!

Hapatuspäivään mahtuu mukaan 30 osallistujaa. Rajoitetun osallistujamäärän takia pyydämme sitovia ilmoittautumisia sähköpostitse fineca[at]hotmail.com tai tekstiviestitse 0456313899 tai tämän blogiartikkelin kommenttiosioon. Tarvitsemme osallistujan koko nimen ja tiedon siitä, aikooko hän osallistua koko seminaariin vaiko vain osaan siitä.

Alustava ohjelma (Muutokset mahdollisia)

klo 10 ovet aukeavat
10.10 tervetulosanat ja johdanto (TM Emil Anton)
10.20 TT Juho Sankamo: Alkukirkon itseymmärrys (n. 30-300 jKr.)
11.00. kommenttipuheenvuoro: TL Oskari Juurikkala
11.20 kysymyksiä ja keskustelua
11.35-13.00 lounastauko
13.00 TM Eetu Manninen: Kirkkoisä Augustinuksen kirkko
13.40 kommenttipuheenvuoro: veli Gabriel Salmela OP
14.00 kysymyksiä ja keskustelua
14.15 TM Joona Korteniemi: Vanhoillislestadiolainen eksklusivismi eilen ja tänään
15.00 kommenttipuheenvuoro: emerituspiispa Samuel Salmi
15.15 kysymyksiä ja keskustelua, mahd.tauko
15.40 TM Emil Anton: Joseph Ratzingerin/paavi Benedictus XVI:n inklusivismi
16.20 kommenttipuheenvuoro: ort. isä Tuukka Rantanen
16.40 kysymyksiä ja keskustelua
17.00 exra omnes

Turisti-info

Asutko kaukana Oulusta? Ei se mitään, voit ottaa hapatuspäivän lomailun kannalta! Oulussa ja sen lähettyvillä olevista turistikohteista voi lukea osoitteesta visitoulu.fi. Sattumoisin uusimmassa Mondo-lehdessä on miniopas kaupunkilomalle Ouluun, josta poimin vinkkejä seuraavaan turistioppaaseen:

Tervetuloa hapatuspäivään!

3 comments

 1. Miksi te katolilaiset menette vanhoillisten suviseuroihin? Eikö heidän julistamansa synninpäästö koske pelkästään liikkeen sisällä olevia? Ei edes ev.lut kirkon jäseniä mitä ”he itsekin ”
  ovat.. Vai millä mielellä menette sinne?
  Onko vastaanotto minkälainen kyselee luterilainen katolisuudesta kiinnostunut kristitty..

  Tykkää

  • 1. Se on Suomen suurin hengellinen kesätapahtuma, voi olla hieno hengellinen ja kulttuurillinen kokemus. 2. Joona on vl-taustainen ja minua vl kiinnostaa ilmiönä. 3. Olen käynyt Herättäjä-juhlilla ja Evankeliumijuhlilla, Suviseurat puuttuu listalta. 4. Kaikki ovat sinne tervetulleita. 5. Heidän synninpäästönsähän on nimenomaan vapaata evankeliumin julistusta kaikille, tämä on vl-erityispiirre, jopa radioivat sen kaikille suruttomille. Toki sen uskomisesta pitäisi kai seurata se, että liittyy tiiviisti vl-laumaan, mutta jos niin ei käy, niin minusta se on enemmän heidän ongelmansa kuin minun. 6. Hyvällä mielellä mennään. 7. Vastaanoton näkee sitten, mutta ainakin Joona otettiin viime vuonna hyvin ja kiinnostuneesti vastaan, joten en yhtään pelkää. Ks. hänen aiempi artikkeli Katolilaisena Suviseuroissa. 8. Siionin lauluja laulamaan, jee!

   Tykkää

   • Itsekin aion osallistua juuri edellä mainituista syistä. Vanhoillislestadiolaisuus on Suomen kontekstissa merkittävä kristillinen alakulttuuri, josta ulkopuoliset eivät välttämättä tiedä juuri mitään. Sama pätee minuun, vaikka olen varttunut Pohjois-Pohjanmaalla! Tämä tulee olemaan myös minun ensimmäinen kokemukseni suviseuroista ja odotan sitä mielenkiinnolla.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.