Jumalan rytmi meissä

JOONA KORTENIEMI

Blogistikollega Eetu kirjoitti taannoin siitä, kuinka hengelliseen elämään kuuluu aktiivisen ponnistelun ohella passiivinen kohteeton meditaatio eli Jumalan käsiin jättäytyminen ja kaiken tapahtuvan vastaanottaminen siitä käsin. Kuten Eetu kirjoitti, jättäytyminen ja ponnistelu eivät sulje toisiaan pois. Terveessä hengellisessä elämässä tarvitaan molempia. Voi ajatella, että molemmat edustavat nöyryyttä. Ponnistelu siten, ettei anna periksi mukavuudenhalulleen vaan suostuu näkemään vaivaa. Jättäytyminen siten, että myöntää rajallisuutensa ja luottaa Jumalan rakastavaan apuun.

José Benlliure y Gil: Franciscus Assisilainen. Kuva: Wikipedia

Koska molemmat vievät saman Jumalan luo ja Jumala on yksinkertainen, voi ehkä ajatella jopa vielä vahvemmin: ponnistelu ja jättäytyminen jollain tavalla lopulta kohtaavat Jumalassa, ne ovat ikään kuin toistensa kääntöpuolia, jopa sama asia toisin sanottuna. Miten? Kysymykseen on varmasti monia hyviä vastauksia. Yksi sellainen voi olla isä Wilfrid Stinissenin kirjoissa siellä täällä vilahteleva ajatus omasta sisäisestä rytmistä, joka on samalla Jumalan rytmi meissä.

Esimerkiksi teoksessaan Tänään on Jumalan päivä hän kirjoittaa:

Jokaisella ihmisellä on luonnollinen rytminsä. Jos tahdot kehittyä harmonisella tavalla ruumiillisesti, sielullisesti ja henkisesti, on tärkeää mukautua tähän rytmiin. – – Kiireinen ihminen ei koskaan anna toimilleen aikaa kypsyä. Siksi niistä tulee tyhjiä ja sisällyksettömiä eivätkä ne tuota hyvää hedelmää enempää niiden suorittajalle kuin toisillekaan. Kiireinen toimii väkivaltaisesti ”paiskoen”, kun sen sijaan oman rytminsä mukaan elävät antavat tekojensa saada rauhallisesti ravintoa syvyydestä. – – Kuinka rauhallisesti ja levollisesti vilja kasvaakaan ilman kiirettä, sisäisen kasvuvoimansa mukaisesti! Jos taimi pyrkisi kasvamaan nopeammin kuin sen sisäinen kasvuvoima sallii, se olisi kiireen ahdistama. Mutta tätä ei kasville koskaan tapahdu. Kukannuppua ei kannata repiä väkivalloin auki. Elävää organismia ei kannata koskaan ”hiostaa”. Samoin on sinun laitasi. Voit tulla siksi, joksi sinut on tarkoitettu, vain noudattamalla Jumalan sinulle antamaa tahtia. (s. 34)

Jumalan rytmi ja vaivannäkö

Voi siis ajatella, että sisimmässämme, sydämessämme, syvimmässä intimiteetissämme, meillä jokaisella on oma henkilökohtainen ”rytmi”, jonka mukaan meidät on tarkoitettu elämään ja tekemään asioita. Koska Kristus-Logos luo meidät ja kannattelee meitä olemassaolossa sisimpämme, sielumme perustan kautta, sisäinen rytmimme on samalla jollain tavalla Jumalan rytmi meissä. Sopeutumalla siihen tulemme syvemmin todelliseksi itseksemme. Alamme heijastaa Jumalaa ainutlaatuisella tavalla, jolla vain itse kukin meistä voi häntä Jumalan kuvana heijastaa.

Tosi ihminen Wilfrid Stinissen Kirja Pehmeäkantinen | Suomalainen.com

Voisiko tässä olla ratkaisu myös ponnistelun ja jättäytymisen väliseen jännitteeseen? Kuten Stinissen pohdiskelee toisessa kirjassaan Tosi ihminen, Jumalassa lepo ja työ ovat täydessä sopusoinnussa. Meillä ihmisillä ponnistelu sekä ilo ja lepo ovat synnin tähden ajautuneet erilleen. Näemme itsemme antamisen usein raskaana ja vaivalloisena kärsimyksenä.

Ajattelemme helposti, että jos annamme jotain muille, se on meiltä pois. Sen sijaan koemme (tai luulemme kokevamme) lepoa ja iloa, kun saamme jotain yksityisesti itsellemme: omaa aikaa, rauhaa, nautintoa, mukavuutta. Pyhä Kolminaisuus on sen sijaan olemukseltaan jatkuvaa iloa ja lepoa itsensä täydellisessä antamisessa: Jumalan persoonat ”lepäävät” siinä, että saavat antaa itsensä täydellisesti toisilleen ja luomakunnalle, erityisesti ihmiselle.

Sisimmän rytmimme löytäessämme voimme ehkä löytää saman: alamme yhä enemmän iloita siitä ja kokea sisäistä lepoa siinä, että saamme antaa itsemme Jumalalle ja lähimmäisillemme. Alamme aidosti haluta sitä, alamme kokea lepoa vaivannäössä. Tulemme näin hyvällä tavalla lapsiksi jälleen.

Vaikkei lapsia pidä liikaa idealisoida – myös synnin logiikka näkyy heissä, joskus hyvinkin vahvasti – parhaimmillaan he todella heijastavat kauniisti Jumalan iloista ”työtä levossa”: leikki on lasten työtä, joskus hyvinkin vaativaa työtä heidän resursseihinsa nähden, mutta usein se ei ole heille samalla tavalla ”eksistentiaalisesti raskasta” kuin meille aikuisille. Sen sijaan he spontaanisti haluavat sitä ja iloitsevat siitä, lepäävät tehdessään kaikenlaista hyvää ja kaunista ja jakaessaan asioita kavereidensa ja turvallisten aikuisten kanssa.  

Itsekeskeisyyden myrkky

Mikäli emme ole kiinnostuneita löytämään sisältämme Jumalan rytmiä, lienee todella vaara, kuten Stinissen kirjoittaa, että tekemisemme ei ole hyväksi vaan pahaksi sekä itsellemme että muille. Silloin emme tee asioita rakkaudesta vaan itsekkäästi itsellemme. Niin tehdessämme paradoksaalisesti vahingoitamme itseämme, koska meidät on luotu elämään muita varten. Samalla säteilemme itsekeskeisyyden logiikkaa myös ympäristöömme – sosiaalisten verkostojen muodostaman universaalin kudoksen kautta lopulta koko maailmaan – ja vahingoitamme siten muita.

Se, että saamme ulkoisin mittapuin paljon aikaan, ei välttämättä paranna vaan pahentaa tilannetta, koska silloin levittämämme itsekeskeisyyden myrkky leviää potentiaalisesti laajemmalle. No, tätä ei tietenkään kannata ajatella mustavalkoisesti – toimintamme on harvoin puhtaasti epäitsekästä tai itsekeskeistä – mutta peruslogiikka on hyvä tiedostaa.

Sisäisen rytmin löytäminen

Adventti, joka on kirkossa perinteisesti ollut yksi katumus- ja kääntymysajoista, voi olla hyvä hetki etsiä omaa sisäistä rytmiään, rakkauden ja totuuden rytmiä, Jumalan rytmiä minussa. Mitkä voisivat olla konkreettisia keinoja? Yksi parhaista voisi olla parannuksen sakramentti, rippi. Jos väärät teot syyttävät omallatunnolla, sen ääntä yrittää helposti paeta kiireiseen suorittamiseen ja touhottamiseen. Samalla tulee paenneeksi aitoa itseään.

Kun virheet tunnustaa ja saa anteeksi, on helpompi kohdata sisimpänsä ja tunnistaa sieltä kaikuva Jumalan rytmi. Muita keinoja voivat olla sydämen vilpitön avaaminen hengellisessä ohjauksessa, meditatiivinen, paljon hiljaisuutta sisältävä rukous, eukaristian säännöllinen vastaanottaminen ja eukaristinen hartaus – tai vaikkapa adventtiretriittiin osallistuminen.

Omaan sisimpäänsä tutustuminen ei ole välttämättä mukavaa. Voi ajatella, että se on vähän samanlaista kuin astuminen siihen eläinsuojana toimineeseen luolaan, jossa Jeesus tradition mukaan syntyi. Sinne mennessään täytyi ehkä kumartua – samalla tavalla me joudumme nöyrtymään astuessamme sisimpäämme. Luola oli todennäköisesti hämärä ja siellä oli eläinten jätöksiä, roskia ja likaa.

Niin myös me joudumme sisimpäämme suunnistaessamme kohtaamaan sen pimeyden ja lian, jota meissä jokaisessa on. Se on kuitenkin sen arvoista. Syntymäluolassa makasi jouluyönä maailman Valo, ihmiseksi tullut elävä Jumala. Samalla tavalla me, jos nöyrästi ja vilpittömästi teemme matkaa omaan sisimpäämme, kohtaamme lopulta Jumalan, joka rakastaa meitä.  

One comment

 1. Hyvinnii on jännite havaittavissa kun otetaan Raamatun sanat ilman tulkintamuottia, jolla ne väkisin pakotettaisiin kaavaan – vaikkapa weli-Martin tunnettuun…

  Niinpä tekin, kun olette tehneet kaiken, mitä teidän tulee tehdä, sanokaa: ’Me olemme arvottomia palvelijoita. Olemme tehneet vain sen, minkä olimme velvolliset tekemään.'”(Luuk.17:10)

  ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. (Matt. 11:28)

  Isä Tuomas Nyyssölän iltahartaus kuunneltavissa areenasta:

  https://areena.yle.fi/audio/1-50989746

  Radio ylenykkösen hartausohjelmat aina väliin yllättävät positiivisesti:

  https://areena.yle.fi/audio/1-50968719

  Parasta aikaa on radio ylenykkösellä menossa Euroopan yleisradioiden yhteinen joulukonsertti. Kestää koko päivän ja lähetyksiä eri puolilta Eurooppaa kuten

  https://areena.yle.fi/audio/1-51003607

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s